
Säg hej till Svenska Odlarlaget
Grönsaks- och fruktodlare finns i hela vårt land – från Skåne i söder till Norrland i norr och Gotland i öster och Halland till väster. För att nå ut till fler konsumenter och växa tillsammans har många av dessa duktiga odlare gått med i Svenska Odlarlaget. Vi tog en kaffe med Olle Olofsson, Verksamhetsledare på Svenska Odlarlaget, för att höra mer om deras verksamhet och hur de tänker kring odling, ekologi och hållbarhet.
Artikel publicerad: 13 oktober 2021
Vilka är Svenska Odlarlaget?
– Svenska odlarlaget är en förening för frukt- och grönsaksodlare med odlare från hela landet. Vi är särskilt duktiga på att odla gurka. Ungefär varannan gurka som säljs i butik i Sverige är från någon av våra odlare. Våra ekologiska odlare odlar allt från gurka, till kryddväxter, sallad, vitkål, potatis, purjolök, grönkål och rödbetor – ja allt du kan tänkas behöva för att leva ett nyttigt och smakrikt liv!
Varför är ekologiskt viktigt för er?
– För oss handlar ekologiskt om att odla på ett sätt som gör ett positivt avtryck – både för den lokala miljön så att våra humlor och bin trivs bättre och för planeten i stort. Våra satsningar på ekologiskt ingår i ett större hållbarhetsarbete som genomsyrar allt vi gör. Till exempel värmer vi upp våra växthus med hållbar energi, använder CO2 i våra kylrum, återanvänder överskottsvatten och transporterar våra råvaror med förnybara drivmedel.

Hur tror du att vi kan få en större mångfald av ekologiska frukter och grönsaker i våra matbutiker?
– Vi behöver framför allt bli bättre på att sprida kunskap om det värdefulla arbete som våra svenska ekologiska odlare gör så att konsumenterna känner sig trygga i sina köp. På så sätt kan vi hålla betalningsviljan uppe och se till att våra odlare får rättvist betalt för sina råvaror och kan utveckla sin odling.
Sedan några månader tillbaka så har vi sett ökade matpriser vilket drabbar många, särskilt de med mindre marginaler. Hur tänker du att man som konsument ska tänka för att ha råd att fortsätta köpa eko nu när matbudgeten krymper?
Jag tycker att man ska fundera som konsument på de val man gör i hyllan för att få bra och näringsrika produkter, och hur man faktiskt på enklaste sättet kan stötta de lokala bönder som vågar satsa på ett hållbart och ekologiskt lantbruk. Genom att handla ekologiskt bidrar man till ett lantbruk som så långt som möjligt använder lokala och förnybara resurser i produktionen och som samtidigt gynnar den biologiska mångfalden, vilket känns bra på alla sätt. När det är tuffa tider kan också vara extra noga med att se till att använda all mat i kylen, och undvika matsvinn.