PFAS i 92 % av svenska dricksvattenprover
PFAS, en grupp kemikalier kända som ”evighetskemikalier”, har blivit ett akut miljöproblem, särskilt i vårt dricksvatten. Naturskyddsföreningen har nyligen analyserat PFAS i dricksvatten och ytvatten från hela Sverige och resultatet är alarmerande. Här följer en sammanfattning av rapporten.
Artikel publicerad: 5 november 2024 av Towe Johnson
Tre snabba om PFAS & rapporten
- PFAS hittades i alla ytvattenprover och i 92 procent av dricksvattenproverna.
- Var tionde dricksvattenprov överstiger de kommande gränsvärdena som träder i kraft 2026.
- 40 bekämpningsmedel som är godkända i Sverige och EU innehåller PFAS.
En nyligen genomförd analys av Naturskyddsföreningen visar att PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) finns i 92 procent av dricksvattenproverna runt om i Sverige, samt i samtliga ytvattenprover. Dessa ”evighetskemikalier”, som aldrig bryts ner i naturen, har kopplats till allvarliga hälsorisker som cancer, leverskador och störningar i immunsystemet. Den omfattande spridningen av PFAS från industrier, jordbruk och hushållsprodukter gör att det är nästan omöjligt att undvika dessa farliga ämnen i vår miljö.
Hur undviker jag att få i mig PFAS?
Den största mängden PFAS vi får i oss kommer från mat och dricksvatten. Även om det finns gränsvärden för hur mycket PFAS som tillåts i dessa, blir det allt svårare och dyrare att rena vattnet och livsmedlen ju mer PFAS som släpps ut i miljön.
PFAS hamnar i naturen vid tillverkningen av produkter (som köksredskap med teflon), vid användningen av dem (som skidvalla och smink), och konventionellt jordbruk. I Sverige och EU är 40 bekämpningsmedel innehållande PFAS godkända. Dessa är totalförbjudna i ekologiskt jordbruk.
För att minska PFAS i mat och vatten behövs ett förbud mot PFAS i produkter. Fram tills dess kan du som konsument minska din exponering genom att välja PFAS-fria alternativ och fråga efter PFAS-fria produkter i butiker!
Är PFAS farligt?
Forskning visar att exponering för vissa PFAS-ämnen kan kopplas till flera hälsorisker, bland annat:
- Försämrat vaccinsvar hos barn
- Lägre födelsevikt
- Leverskador
- Höga blodfetter
- Tarmsjukdomar
- Störningar i sköldkörteln
- Testikelcancer
- Njurcancer
- Nedsatt fertilitet
- Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
Riskerna beror på vilken nivå av PFAS man utsätts för, i vilken fas av livet detta sker och under hur lång tid. Av de tusentals PFAS-ämnen som används idag har de flesta ännu inte testats för sina hälsoeffekter.