4

Pavlova med bär & glass

Den här pavlovan är en dessert som definitivt imponerar middagsgästerna. Tillaga den på eko-ägg och du får ägg från höns som får mer utrymme inomhus och tid att gå ute, sprätta och picka mask.

Artikel publicerad: 09 oktober 2023

Ingredienser

6 äggvitor från Lantägg ekologiska ägg
1 nypa salt
0,5 tsk vinäger
1 tsk vaniljsocker
1 tsk majsmjöl
Glass, bär och vispgrädde till fyllning

Gör så här:

Tips! Testa att göra egen glass av äggulorna som blir över!
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
2. Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum, fortsätt vispa och tillsätt hälften av sockret efterhand. Tillsätt vinäger, sikta ner vaniljsocker och majsmjöl. Vänd ner resterande socker.
3. Bred ut marängsmeten i formen, och låt den gå upp mot kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 20 minuter.
4. Sänk sedan värmen till 115 grader och låt den stå i 1–1,5 timme, eller tills marängen känns fast. Kanten på formen kan avlägsnas mot slutet av gräddningen.
5. Låt pavlovan svalna. Fyll den med vaniljglass, vispgrädde och bär.

Foto: Artur Rutkowski, Unsplash