Nyckeln till att äta ekologiskt, hälsosamt och prisvärt
Att äta hälsosamt och ekologiskt påstås ofta vara dyrt, men behöver det alltid vara så? Nyckeln ligger i att sluta stirra sig blind på jämförelsepriserna och istället tänka “näringsvärde per krona”. Här kommer därför tips på sex ekologiska livsmedel med högt näringsvärde per krona.
Artikel publicerad: 4 oktober 2023
1. Ägg – Näringsboost i litet paket
Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel. Förutom att ge gott om protein som kroppen lätt tar upp så innehåller ägg en mängd olika vitaminer såsom vitamin A, B12, E, D och folat samt mineraler som järn och selen, enligt Livsmedelsverket. När du väljer ekologiska ägg får du ägg från höns som har gott om plats och får vara ute och picka och sprätta. Om du söker efter ett nyttigt äggrecept så kan vi tipsa om Kjelles kesoplättar!
2. Havregryn – Ett av våra näringsrikaste sädesslag
Att gröt är nyttigt känner de flesta säkert till, men visste du att havregryn hör till bland de mer näringsrika sädesslagen? Havregryn innehåller B-vitaminer, järn, magnesium, zink och betaglukan som är bra för både vårt blodsocker och blodfetter. Och när du väljer det ekologiska alternativet får du havregryn som odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan ta kål på viktiga pollinerare som humlor och bin.
3. Ärtan – En underskattad fiberkälla
Ärter, bönor och linser tillhör familjen baljväxter och prisas ofta för att ha ett högt proteininnehåll samtidigt som de innehåller långsamma kolhydrater och är rika på fibrer. Dessutom är de ju billiga, särskilt de gula torkade ärterna. Om du tröttnat på ärtsoppa eller inte har tid att göra dina egna bönbiffar så kan vi tipsa om Bärta Burgare Umami som är gjorda på groddade och fermenterade svenska ekologiska ärtor.
Fördelen med de ekologiska baljväxterna är att de på naturlig väg tillför viktig näring i jorden så att andra grödor kan växa. På så sätt bidrar odlingen av ärter, bönor och linser till att eko-lantbrukarna slipper gödsla med klimatskadlig konstgödsel.
4. Morötter – En om dagen räcker långt
Nummer fyra i listan på prisvärda ekologiska livsmedel är morötter. De kvalar in på vår lista eftersom de är rika på flertalet viktiga vitaminer, däribland A-vitaminer som är viktiga för syn, hud och slemhinnor. Endast 100 gram morot innehåller det dagliga behovet av A-vitamin!
Ett tips för att få i sig mer grönsaker och samtidigt få råd att köpa mer ekologiskt är att dryga ut köttfärssåen eller lasagnen med rivna morötter.
5. Mjölk – Dubbelt så mycket omega 3 med eko!
Ett av de livsmedel där skillnaden mellan ekologisk och o-ekologisk är som minst kan vara mjölk. För bara 1-2 kronor mer per liter får du mjölk som i genomsnitt innehåller 50 procent mer omega 3 – en fettsyra som hjälper vårt immunförsvar och reglerar vårt blodtryck. En annan vinst med den ekologiska mjölken är att den kommer från gårdar med större artrikedom av viktiga pollinerare som humlor och bin.
6. Falukorv – Säg nej till onödiga tillsatser med eko
Falukorven är en räddare i nöden för många barnfamiljer. Den är lätt att tillaga och ganska prisvärd! Den ekologiska falukorven är gjord på kött från grisar som fått möjlighet att komma ut under bar himmel och har mer plats utomhus. På så sätt visas mer omtanke om deras naturliga behov och grisliv i stort. Dessutom får de ekologiskt foder, det vill säga foder som odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Förutom köttet så innehåller ju falukorven potatismjöl, kryddor och annat. Det som särskiljer den ekologiska varianten från den o-ekologiska är att även dessa ingredienser är ekologiskt odlade och att den inte innehåller några syntetiska smakämnen, konserveringsmedel eller färgämnen.