Med siktet inställt på ett godare matsystem

I över 60 år har Saltå Kvarn arbetat för att främja det ekologiska kretsloppsjordbrukets utveckling med övertygelsen om att mat som odlas i balans med naturen smakar bättre, innehåller mer näring och bidrar positivt till naturens återhämtning. Faktum är att företaget var först i Sverige med ekologiska produkter! Över en kaffe mötte vi marknadschef Karima Gilali för att samtala om de många vinsterna som ekojordbruket bidrar till.

Artikel publicerad: 31 oktober 2023

Saltå Kvarns sortiment består av allt från mjöl till gryn, ris, olivolja, snacks och mycket mer. Och allt – det vill säga hela sortimentet – är ekologiskt producerat. Varför är det så viktigt för er att jobba med ekologiska råvaror? Och vad får man som konsument när man väljer eko?

Enda från starten 1964 har vi på Saltå Kvarn varit övertygade om att maten vi äter och hur den odlas är lösningen på många av våra utmaningar inom klimat, biologisk mångfald, renare vatten, friskare jordar etc. Vi ser att maten vi äter inte kan innehålla mer näring eller smak än jorden den är brukad i. För vår egen och för framtida generationers skull behöver samhället växla om till ett jordbruk där vi ger mer tillbaka till jorden än vad vi tar ur den. Konsumenter som väljer ekologiska livsmedel väljer mat som bidrar till allt detta – en mer hållbar matproduktion. Och vi tycker också att det är godare mat, säger Karima.

Saltå Kvarns produkter och ekologisk mat och dryck kostar generellt ofta lite mer än o-ekologiskt. Varför är det så och varför är det värt att betala det där extra?

Jag tycker man först ska ställa sig frågan hur maten som vi köper – med alla de ansträngningar som görs i odlingsled, produktionsled, försäljningsled – kan säljas till det pris som vi ser idag till exempel 2 kg mjöl för 15 kr på kampanj. Ofta har maten ett högre pris än vad vi betalar, det är bara att det är någon annan som betalar priset i form av utarmade jordar, minskning av pollinerare, näringsläckage i vatten som skapar algblomning och ett dött Östersjön. Vi har även en jordbrukare längst bak i ledet som inte kan fortsätta investera i sin gård eller upprätthålla en levnadslön, påpekar Karima.

Bra mat kostar mer, vilket också är viktigt att förmedla. Det är ofta någon längre bak i ledet samt naturen som betalar kostnaden för det låga priset. Genom att handla ekologiskt bidrar du till att minska negativa konsekvenser på naturen och väljer du dessutom Saltå Kvarns produkter så bidrar du också till att återställa och stärka natur och de ekosystem vi behöver, säger Karima. 

Vilken av alla era produkter är din favorit? Varför just den?

Just nu är min favorit Fina Havregryn som vi lanserade för ett år sen. Jag älskar havregryn! Inte bara för att det stärker min hälsa med mycket fullkorn och betaglukan utan främst för den bra starten på dagen jag får när jag gör min overnight oats med banan och nötsmör eller kokar gröt med kanelstekta äpplen, hackade mandlar och varm skummad mjölk. Det lilla extra med Saltå Kvarns havregryn är att vi värmer upp havren innan vi skalar den vilket ger en lite rostad smak. Det blir skillnad, säger Karima.

De ökade matpriserna kan göra att många konsumenter kanske tänker att de inte har råd att välja ekologiskt längre. Har du några tips till de som vill fortsätta köpa eko när matbudgeten krymper?

Ofta är basvaror, tex havregryn och mjöl, de matvaror som per person inte gör så stor skillnad i pris. Tittar vi tex på havregryn så skiljer det ca 1 kr per portion mellan konventionella havregryn och ekologiska, berättar Karima.

Översta bilden, fotograf: John-Daniel Isaksson

Understa bilden, Saltå Kvarn