Hur påverkar ekologiskt mig?
Att välja ekologiska livsmedel handlar om mer än att välja mat – valet handlar om vår hälsa, miljö och framtid. Den ekologiska produktionen bygger på respekt för naturens kretslopp och strävar efter att minimera användningen av skadliga kemikalier och onödiga tillsatser. Men hur påverkar detta dig som konsument? I den här artikeln får du veta hur ekologiskt gynnar dig, din familj och vår planet.
Artikel publicerad: 14 januari 2024 av Marika Berglind Ekman
Från jord till bord utan 160 kemikalier
Ekologisk produktion är ett sätt att producera mat där naturen står i centrum. Till skillnad från konventionell odling är naturfrämmande bekämpningsmedel helt förbjudna. Det betyder att ekologiska livsmedel odlas utan de upp till 160 kemikalier som är tillåtna i konventionell odling i Sverige. Ekologisk mat bidrar därför till mer biologisk mångfald, renare grundvatten och levande matjordar. Och renare mat på tallriken!
Säg hejdå till 278 E-nummer
I Sverige är hela 334 E-nummer tillåtna i livsmedelsproduktionen. Men när du väljer ekologiskt begränsas antalet till endast 56! Dessa är noggrant utvalda för att uppfylla strikta krav på hälsa och miljö. Med ekologiska alternativ kan du minska intaget av konstgjorda tillsatser som syntetiska färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel och sötningsmedel.
För renare vatten i kranen
Vårt dricksvatten är en av våra viktigaste resurser och vårt viktigaste livsmedel. När det konventionella jordbruket använder naturfrämmande bekämpningsmedel riskerar dessa att spridas till vårt grundvatten. När du väljer ekologisk mat bidrar du därför till att skydda våra sjöar och vattendrag från rester av skadliga kemikalier och bidrar till renare vatten i kranen.
Kolla efter EU-lövet och KRAV-märket
Nästa gång du handlar – håll utkik efter EU-lövet och KRAV-märket. Dessa symboler garanterar att produkterna uppfyller höga krav på hållbarhet, djurvälfärd och miljöskydd. Genom att välja dessa märkningar bidrar du mer biologisk mångfald, renare grundvatten, levande matjordar, godare djurvälfärd och naturligare mat på tallriken.