Ekologiska ägg knäcker allt
Om du bakat en sockerkaka eller gjort pannkakor nyligen är sannolikheten stor att du använt ägg från Dava Foods – företaget bakom Lantägg och ett av Sveriges ledande äggpackerier. Vi träffade Marknad/Försäljningschef Kjell Dalin för att höra mer om varför denna nyckelingrediens i vår matlagning helst ska vara både ekologisk och KRAV-märkt.
Artikel publicerad: 22 november 2022
”Med storlek kommer ansvar” är en gammal devis som ni på Dava Foods följt länge; ni har fasat ut burhöns och var först med klimatcertifierade ägg. Sedan 2021 har ni också satsat extra mycket på ekologiska KRAV-märkta ägg. Vad är det som är så speciellt med dem?
På våra ekologiska hönsgårdar får hönorna röra sig fritt i stallet och har tillgång till olika sittpinnar och reden att lägga sina ägg i. Dessutom har de tillgång till utevistelse för att kunna sprätta, sandbada och picka mask. Inte nog med det – hela 95 procent av hönsens foder är ekologiskt odlat. Så för en liten peng extra per ägg bidrar man som konsument till en bättre djurhållning! Jag kan även passa på att berätta att vi kommer ut med en ny förpackning i år där fördelarna med att välja eko är ännu tydligare.
Ägg har ju ett gott rykte om sig att vara fullpackade med näring, men vad innehåller de för bra saker förutom protein?
Ägg är ett av världens bästa och smartaste livsmedel på många sätt – i sin egen praktiska förpackning, fullproppad med nyttigheter och med en hel berättelse på skalet. Ägg är fullmatade med protein och andra nyttigheter. Gulan ger ett riktigt vitamintillskott, främst av vitaminerna A, E, D – och en dos nyttiga mineraler som järn och selen. Dessutom är kokta ägg inte bara bra till frukost, helg och högtider utan även som praktiskt förpackad utflyktsmat eller som snabbt mellanmål efter träningen.
I takt med de ökade matpriserna är det många konsumenter som har svårt att få ihop matbudgeten. Vad har du för tips till dem som vill fortsätta handla hållbart utan att äventyra sin plånbok?
Ett smart grepp är att tänka näringsvärde per krona när man gör sina matval. Om vi till exempel jämför vad en skinkskiva kostar i förhållande till ett ägg så blir det tydligt att man som konsument får mycket mer protein och andra näringsämnen per krona för ägget. Ja, ägget är en vinnare!
Om du skulle tipsa om ett recept med ägg i vilket skulle det vara?
Jag skulle uppmana alla att prova kesoplättar! Det är nyttigt, enkelt och gott – och fungerar lika bra som mellanmål, lunch eller dessert. Proteinrikt och mättande. Servera gärna med bär som hallon eller blåbär och vispad grädde, turkisk yoghurt eller kesella.
Kjelles kesoplättar
Ingredienser:
250 g ekologisk keso
1 msk malda psylliumfrön (t.ex. fiberhusk)
2 st ekologiska ägg
Smör att steka i
Tillbehör
Vispad ekologisk grädde eller turkisk yoghurt
Ekologiska hallon, blåbär eller andra bär
Gör så här:
1. Välj ekologiska ingredienser!
2. Mät upp keso, malda psylliumfrön (t.ex. fiberhusk) och knäck äggen i en bunke. Rör ihop till en jämn smet med en sked. Låt stå ca 5 min och svälla.
3. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.
4. Sänk värmen på plattan till låg-medel. Rör om i smeten. Häll hälften av smeten (om du gör en sats) i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan. Anledningen till att man inte steker hela smeten som en enda stor pannkaka är att den är ganska tung och svår att få att hänga ihop när man vänder den. Dock gör det ju inte så mycket om den går sönder för det blir ju gott ändå.
5. Förbered de tillbehör du vill ha. Vispa grädden och tina bären om de är frusna.
6. Servera!