
Ekologisk falafel på gråärt
Vem gillar inte falafel? Det här receptet är på svensk ekologisk gråärta, men det går lika bra att göra den på gula ärtor som är enklare att hitta i butik.
Visste du att baljväxterna spelar en nyckelroll i det ekologiska lantbruket? De binder nämligen kväve från
luften som sen blir till näring för jorden som gör att andra grödor kan växa sig friska nästa odlingssäsong.
Det kallar vi ett hållbart kretslopp!
Artikel publicerad: 31 oktober 2023
Ingredienser
1/2 kg gråärta (eller gula ärtor)
1 tsk bikarbonat
Spiskummin, salt och färsk hackad persilja
Frityrolja
Gör så här:
1. Blötlägg ca 1/2 kg gråärta (eller gula ärtor) i vatten i 24 timmar.
2. Mixa gråärtorna med stavmixer eller matberedare.
3. Tillsätt 1 tsk bikarbonat och krydda falafelsmeten med spiskummin, salt och färsk hackad persilja.
4. Rulla små bollar, ca 45-55 g, och fritera i frityrolja på 170° tills de blir krispiga. Låt svalna på galler i 2-3 min innan servering.