Ekoäpplen – lite mer arbete, men det är värt det
Jag heter Roger Tiefensee och driver en ekologiskt certifierad äppelodling utanför Malmköping, i hjärtat av Sörmland. Valet att odla ekologiskt var självklart för mig eftersom jag vill odla mina äpplen i samklang med naturen och alla de insekter som är nyttodjur för en äppelodling. I en ekologisk äppelodling använder man inte några naturfrämmande bekämpningsmedel och det tycker jag känns helt rätt.
Artikel publicerad: 08 oktober 2021
Nyckelpigor och bin är nog de som lägger ned flest arbetstimmar i min äppelodling. En vuxen nyckelpiga kan äta 40 bladlöss per dygn och upp emot 2 500 bladlöss under sin livstid. Den hjälpen vill jag inte riskera genom att använda kemiska bekämpningsmedel. Jag vill heller inte riskera den hjälp jag får från honungsbin, solitärbin och humlor när äppelblommorna ska pollineras. Det krävs en bra pollinering för att det ska bli mycket frukt och fin frukt!
För att få fram prima frukt måste jag göra insatser för att inte få skorv på äpplena och för att skadeinsekter och deras larver inte ska angripa dem. I en ekologisk odling arbetar man därför med växtskydd, men man använder inga naturfrämmande bekämpningsmedel. I filmsnuttenen ser du när jag är ute och kör i min odling med min fläktspruta. Det är på kvällen den 16 juni. Italien hade precis slagit Schweiz i fotbolls EM. Jag har förberett en blandning där jag i 300 liter vatten blandat:
- 3,2 kg Vitisan – i princip bakpulver som är godkänt som växtskyddsmedel för att bekämpa skorv
- 1 kg Turex – består av en bakterie som angriper fjärilslarver
- 12 liter Bioväxt – ett biologiskt bladgödselmedel, och
- 5 liter vanlig gulsåpa – används som vätmedel så att vätskan hänger kvar bättre på blad och äppelkarten
Det kan ju tyckas litet nördigt att ha koll på exakt vad man blandat i sin fläktspruta ett visst datum, men det är sådan som du måste fylla i din sprutjournal för att kunna visa vad du gjort i din odling. Dessutom tog jag en skärmdump på appen från min väderstation för att visa att det var vindstilla. Eftersom min odling ligger i en södersluttning ned mot en sjö, måste jag ha extra koll så att det jag sprutar i min odling inte riskerar att blåsa ut mot vattnet. Organismer som lever i vatten är nämligen ofta extra känsliga, även om man använder naturligt förekommande bekämpningsmedel.
Bästa tiden att köra med fläktsprutan i odlingen är sent på kvällen. Då är det ofta vindstilla och dessutom är inte bin och humlor ute och flyger i odlingen. Detta är extra tydligt på bilden ovan från den 31 maj, när odlingen står i full blom. Under blomningen vill jag absolut inte störa bin och humlor i deras arbete med att pollinera äppelblommorna. För att förebygga insektsangrepp vill jag samtidigt köra med ett preparat som heter NeemAzal (extrakt från det tropiska neemträdets fröer) innan blomningen var över. Då är det bara att ta ett sent arbetspass och avsluta dagens jobb vid kvart i tolv på natten.
Jag vill med dessa rader sprida kunskap och förståelse för vad som faktiskt krävs för att få fram fina ekologiska äpplen. Det kräver litet mer arbete för mig som odlare och kostar därför litet mer för dig som konsument. Samtidigt kan jag på morgonen, efter att ha varit ute och kört växtskydd på natten, gå runt i odlingen och känna doften av nyskurat golv från gulsåpan och höra binas surr. Då känner jag lugnet och att det är helt rätt att odla ekologiskt.