Nudging_11_export (1)

The Dirty Dozen

Varje år släpper den amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group (EWG) sin lista över de frukter och grönsaker som innehåller mest bekämpningsmedelsrester, kallad The Dirty Dozen. Listans syfte är att informera konsumenter om vilka produkter som har högst risk att innehålla rester av kemikalier som används för att bekämpa skadedjur, sjukdomar och ogräs under odlingsprocessen. Här tar vi en närmare titt på vad The Dirty Dozen är och varför det är viktigt att vara medveten om dessa livsmedel.

Artikel publicerad: 31 oktober 2024 av Towe Johnson

Vad är The Dirty Dozen?

The Dirty Dozen är en årlig rapport som listar tolv frukter och grönsaker med de högsta nivåerna av rester från kemiska bekämpningsmedel globalt sett. Den är baserad på analyser från USA:s jordbruksdepartement (USDA) och livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA (FDA) som testar mängden bekämpningsmedel som finns kvar på livsmedel när de når konsument.

Många bekämpningsmedel anses idag ofarliga i små mängder, det vill säga att resthalterna är under gällande gränsvärden. Men mycket forskning visar att långvarig exponering för vissa kemikalier kan kopplas till hälsoskador som hormonstörningar, cancer och neurologiska problem. Spädbarn och barn är särskilt mottagliga för många hälsoskador som är förknippade med exponering för bekämpningsmedel.

Varför är det viktigt?

Det är inte alla frukter och grönsaker som har lika höga halter av bekämpningsmedel. Vissa grödor, som äpplen och jordgubbar, är mer känsliga för skadedjur och sjukdomar och besprutas därmed i högre grad. Genom att vara medveten om vilka produkter som innehåller högst nivåer av bekämpningsmedelsrester kan du som konsument fatta mer medvetna val om vilka livsmedel du köper och när det är extra viktigt att köpa ekologiskt.  Därmed kan du reducera din exponering för potentiellt skadliga kemikalier.

Årets Dirty Dozen (2024)

Den senaste listan över The Dirty Dozen innehåller många bekanta favoriter:

  1. Jordgubbar
  2. Spenat
  3. Grönkål
  4. Vindruvor
  5. Persikor
  6. Päron
  7. Nektariner
  8. Äpplen
  9. Paprika och chilifrukter
  10. Körsbär
  11. Odlade blåbär
  12. Gröna brytbönor

 

Jordgubbar, som toppar listan, har varit en stadig favorit på The Dirty Dozen i flera år. Analyser visar att mer än 90 procent av jordgubbarna som testades innehöll rester av två eller fler bekämpningsmedel, vilket gör dem till det största hotet för kemikalieexponering.

I årets rapport analyserades 47 510 prover av 46 olika sorters frukter och grönsaker. Av dessa är de tolv listade i The Dirty Dozen de livsmedel som innehöll mest rester av bekämpningsmedel – hela 95 procent av proverna påvisade kemikalierester. Totalt hittades 209 olika sorters bekämpningsmedel på de listade frukterna och grönsakerna. 

Fyra av fem av de kemikalier som var mest förekommande i analyserna är olika typer av fungicider, bekämpningsmedel som används för att bekämpa svampangrepp i odlingen. Flera av dessa kemikalier har visat sig kunna skada hormonsystemet, vissa andra av dessa kemikalier som upptäcktes är inte studerade tillräckligt för att kunna påvisa riskerna.

Hur minimerar man risken?

Det bästa sättet att minska sin exponering för bekämpningsmedel är att köpa ekologiska alternativ, särskilt när det gäller produkter på The Dirty Dozen-listan. Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är fria från naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

Slutsats

Även om det kan kännas överväldigande att tänka på bekämpningsmedel i vår mat, är The Dirty Dozen en användbar guide för att hjälpa oss att göra mer medvetna val. Genom att minska intaget av frukt och grönsaker med hög bekämpningsmedelsbelastning och välja ekologiska alternativ när det är möjligt, kan du ta ett steg mot en hälsosammare kost. Dessutom bidrar du till en livsmedelsproduktion där varken miljön eller de arbetande tar skada av kemikalier.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att frukt och grönt fortfarande är en nödvändig del av en balanserad kost och att fördelarna med att konsumera dem, enligt forskningen, överväger de potentiella riskerna.

 

Källhänvisning:

Environmental Working Group. (2024). EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce.

EFSA – European Food Safety Authority. Pesticide – Maximum residue levels (2024)