4 tips för att ha råd med ekologiskt
Nu när matpriserna ökar är det många som tycker det är klurigt att ha råd att välja eko. Därför vill vi dela med oss av fyra tips om hur du kan fortsätta välja eko utan att äventyra din matbudget.
Artikel publicerad: 27 oktober 2022
1. Laga mat i säsong
Anpassa menyn efter vilka råvaror som är i säsong! Nu under hösten finns det gott om ekologiska rotfrukter – morötter, potatis, palsternacka och jordärtskockor – till bra pris. Rotfrukter är perfekta att göra soppor på, ugnsrosta eller tärna ner i grytor.
2. Mer grönt, mindre kött
Ät mer vegetariskt och mindre kött. Laga goda prisvärda måltider som linssoppa, kikärtsgryta och bönbiffar. Du kan också dra ner på köttet genom att använda det mer som krydda istället för att låta det vara huvudnumret på tallriken. På så sätt får du råd att handla bättre kött, det vill säga ekologiskt och KRAV-märkt.
3. Laga mat från grunden
Laga mat från grunden istället för att förlita dig på halvfabrikat. Det kanske tar lite extra tid att baka sitt eget bröd, rulla sina egna köttbullar och göra sin egen surkål, men det är väl värt besväret! Och gör man storkok räcker maten längre och kan bli till matlådor eller frysas in.
4. Gör en veckomatsedel
Sätt en meny och planera dina inköp för veckan. Det är ett bra knep för att undvika att köpa sådant som man inte behöver eller redan har i skafferiet och kylskåpet.