De många vinsterna med ekologisk mjölk

Att mjölk, yoghurt och fil från Arla är ett naturligt inslag på frukostbordet är ingen nyhet för gemene man, men att Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter kanske inte så många känner till. Vi träffade Hanna Wennerdal, kommunikationsansvarig inom hållbarhet på Arla Sverige, för att lära oss mer om hur den ekologiska mjölken produceras och vad det gör för skillnad för djuren och naturen.

Artikel publicerad: 04 november 2022

Ni är ju inte bara den största producenten av ekologiska mejeriprodukter utan var även först med att sälja ekologiskt certifierade mejeriprodukter. Varför tycker ni det är så viktigt att satsa på eko?

Vi ser hela tiden över hur vi kan framtidssäkra våra produkter och produktion, hur vi kan hitta grönare och nya lösningar för att kunna leverera goda och hållbara produkter över hela landet. Varje dag gör våra ägare, bönderna, ett otroligt arbete på gårdarna och vi tycker att det är viktigt med en fortsatt tillväxt för det ekologiska sortimentet.

Att ekologiska gårdar gynnar den biologiska mångfalden, det vill säga artrikedomen av växter och pollinerare känner säkert många till. Men kan du enkelt förklara vad det är som ekolantbrukare faktiskt gör som leder till att humlor och bin trivs extra bra på ekogårdar?

På de ekologiska Arlagårdarna används exempelvis inga naturfrämmande bekämpningsmedel, vilket ökar den biologiska mångfalden. De ekologiska gårdarna odlar även mer eget foder på gården, och följer en noggrann växtföljd, vilket betyder att inte samma gröda odlas på samma mark flera år i rad, för att främja biologisk mångfald och en god jordhälsa. Dessutom får korna vara utomhus extra mycket för att beta, få frisk luft och motion vilket hjälper till att hålla naturbetesmarker öppna vilket också gynnar den biologiska mångfalden.

Varför kostar ekomjölken lite mer?

Den kostar helt enkelt lite mer att producera. De ekologiska mjölkbönderna säljer sin mjölk enligt ett kontrakt mellan den enskilda bonden och Arla, och Arla betalar ut ett tillägg till det ordinarie mjölkpriset till de bönder som levererar ekologisk mjölk.

Sedan några månader tillbaka så har vi sett ökade matpriser vilket drabbar många, särskilt de med mindre marginaler. Hur tänker du att man som konsument ska tänka för att ha råd att fortsätta köpa eko nu när matbudgeten krymper?

Jag tycker att man ska fundera som konsument på de val man gör i hyllan för att få bra och näringsrika produkter, och hur man faktiskt på enklaste sättet kan stötta de lokala bönder som vågar satsa på ett hållbart och ekologiskt lantbruk. Genom att handla ekologiskt bidrar man till ett lantbruk som så långt som möjligt använder lokala och förnybara resurser i produktionen och som samtidigt gynnar den biologiska mångfalden, vilket känns bra på alla sätt. När det är tuffa tider kan också vara extra noga med att se till att använda all mat i kylen, och undvika matsvinn.