2K1A2363

Sant och falskt om ekologiskt

Det finns en hel del åsikter om ekologisk mat. Kanske har du hört något som gjort dig så fundersam att du tänkt: Kan det där verkligen stämma? Här ger vi svar på några vanliga frågor och missuppfattningar om ekologiskt.

Artikel publicerad: 25 oktober 2023

Är det bättre att välja närproducerat än ekologiskt?

Närproducerat är ett knepigt begrepp eftersom det saknar tydlig definition. Därför är det inte självklart att närproducerat är mindre miljöbelastande. Ekologiskt är däremot tydligt definierat enligt lagen. När du väljer eko-mat stöttar du lantbrukare som inte använder importerade insatsvaror som klimatskadlig konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel. På så sätt blir eko mer lokalt!

Används kemiska bekämpningsmedel i ekologisk odling?

I eko-odling använder man främst naturliga metoder för att hantera ogräs, skadedjur och mögelangrepp. De kemiska preparat som är tillåtna är till exempel vegetabiliska oljor, feromoner och såpa. De kemiska bekämpningsmedel som tillåts inom o-ekologisk odling kan däremot föra med sig större risker för människors hälsa och miljön.

Är ekologisk mat dyrare?

Eko-maten är fortfarande lite dyrare. Det är för att ekobonden behöver få mer betalt för alla de nyttor som skapas på gårdsnivå. Genom att betala lite mer för eko-maten så ser du till att eko-bonden kan fortsätta sitt viktiga arbete. När du betalar lite extra för eko får du fler humlor och bin, renare dricksvatten, bördigare matjordar, bättre djuromsorg och mat med betydligt färre E-nummer på köpet.

Är ekologiskt sämre för klimatet?

Ekologiskt och o-ekologiskt jordbruk har ungefär lika stor klimatpåverkan. En stor fördel med eko-odling är att man inte är beroende av konstgödsel som är en stor klimatbov. All konstgödsel som används i Sverige är också importerad. I stället använder eko-bonden främst djurgödsel för att ge näring till sina grödor.

Kan ekologisk odling föda jordens befolkning?

Det går att föda världen med ekologiskt jordbruk om vi samtidigt minskar matsvinnet, odlar mindre djurfoder och mer av sånt som vi människor kan äta direkt. Det råder inte matbrist i världen i dag – maten räcker mer än väl till att föda alla. Visste du att vi i Sverige slänger 15 kg ätbar mat per person varje år? 

Ger ekologiskt jordbruk lägre skördar?

Det stämmer att skördarna ofta är lägre på eko-gårdar. Men eko-bönder producerar inte bara mat på sin gård. De producerar också mer biologisk mångfald, bördigare jordar och renare vatten än o-ekologiska gårdar. På så vis värnas också viktiga ekosystemtjänster! Visste du att artrikedomen av pollinerare i genomsnitt är 50 procent högre på eko-gårdar?

Förutom köttet så innehåller ju falukorven potatismjöl, kryddor och annat. Det som särskiljer den ekologiska varianten från den o-ekologiska är att även dessa ingredienser är ekologiskt odlade och att den inte innehåller några syntetiska smakämnen, konserveringsmedel eller färgämnen.