Fem frågor till Sju Gårdar
Vi är ett kooperativ som består av sex uppländska mjölkgårdar som producerar KRAV-märkta och klimatcertifierade mejeriprodukter under eget varumärke. Våra gårdar ligger nära Uppsala som är vår viktigaste marknad. Lokalt är också en del av vår idé, att finnas nära konsumenten.
Artikel publicerad: 26 oktober 2021
Varför är ekologiskt viktigt för er?
Kanske framförallt för den uppskattning vi får från våra konsumenter och av de som bor i närheten av våra gårdar som tycker att ekologiskt är lika viktigt som vi. För oss är omsorgen om råvaran, djuren och miljön viktig. Vi har en hel del naturbetesmarker där djuren gör nytta för den biologiska mångfalden och försöker låta de komma ut så tidigt som möjligt på våren och vara ute på bete så länge vädret tillåter på hösten. Vi använder gödseln från djuren i växtodlingen, växlar mellan grödor, arbetar med att förbättra jordstrukturen och använder inga kemiska bekämpningsmedel. Det är egentligen en ganska enkel filosofi som känns bra.
Vad gör era produkter så speciella?
Förutom att vi är ekologiska och KRAV- certifierade är vi också klimatcertifierade genom Svenskt Sigill, det är vi ganska ensamma om. Vi tillverkar våra produkter på Grådö Mejeri och osten görs på Falköpings mejeri. Vårt sortiment är inte så stort utan består av mjölk, syrade produkter och ost. Vi är särskilt stolta över osten, där vi har en lagrad ost som vi tycker är värd att ta en extra sväng till osthyllan i butiken.
Vilken av era produkter är era favoriter?
Erik: Jag gillar A- filen
Lasse: Den lagrade osten, den är schysst på både mackan och i matlagningen
Hur tror ni vi kan få en större mångfald av ekologiska mejeriprodukter i våra matbutiker?
Vi måste bli duktigare på att marknadsföra och lyfta fram vad ekologisk produktion innebär, det är grunden. Det krävs nog också en starkare samverkan mellan handel och producenter och vi behöver draghjälp av handeln för att lyfta fram ekologiska mejeriprodukter i butikshyllan. Vi bönder måste bli duktigare på att synliggöra vad vi gör och varför mjölkproduktionen är så viktig för landsbygd, biologisk mångfald och livsmedelsproduktionen i Sverige, t ex på sociala medier. Många är idag kritiska till djurhållning utan att ha några egentliga kunskaper i ämnet, därför är det viktigt att få tillstånd dialog med konsumenter och omvärld. Ett större intresse för ekologiskt och en ökad efterfrågan öppnar möjligheter för fler produkter och produktutveckling.