Arla Foods

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla tolv mejerier i Sverige som drivs till 100 procent på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Företagets hemsida

Dava Foods (Lantägg)

Dava Foods Sveriges historia går tillbaka till 1982, då grundaren Håkan Andersson etablerade företaget ”Svenska Lantägg” på Hassle-Säby gård utanför Mariestad i Västergötland. Gårdens äggproduktion kompletterades ganska snabbt med ett äggpackeri.

Den första leveransen av äggprodukter skickades från den nybyggda produktionsanläggningen i Skara 1987, där produktionsanläggningen och packeriet idag är förenade. I dag använder man sig av den allra senaste tekniken inom hygienbehandling av ägg. Dava Foods har en stor andel ekologiska och KRAV-certifierade ägg.

Företagets hemsida

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag som ligger i Järna i Sörmland. Där har företaget sin kvarn, bageri samt kafé och butik. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn endast ekologiska produkter som förädlas med försiktighet för att bevara smak och näringsämnen. Råvarorna kommer från gårdar och odlingar som varken använder naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel i odlingen. Det ger friska jordar som i sin tur ger friska och smakrika produkter. I deras sortiment ingår en bredd av olika spannmålsprodukter, däribland mjöl gjort på vete, råg, dinkel och ölandsvete. Dessutom har de ett stort utbud av torkad frukt, gryn, nötter, linser, bönor, matlagningsoljor och mer därtill.

Företagets hemsida

Scan

I mer än 100 år har Scan varit Sveriges kött- och charkuterimästare. Idag är vi ett mångsidigt livsmedelsvarumärke med både kött- och växtbaserade produkter i sortimentet. Vår idé är mycket enkel – vi tror på bra mat från svenska gårdar och alla våra produkter är baserade på svenska råvaror. Vi tycker att den goda smaken ska kännas både i munnen och hjärtat och i nära samarbete med Sveriges bönder erbjuder vi ansvarsfullt tillverkade matvaror. Alla våra mest omtyckta produkter finns som ekologiska alternativ – falukorv, köttbullar, hamburgare, bacon, leverpastej och smörgåsskinka.

Företagets hemsida

Swedish Temptations (Bärta)

Swedish Temptations, företaget bakom varumärket Bärta, är ett ekologiskt växtbaserat livsmedelsföretag med bas i Karlshamn i Blekinge. I deras produktionskök fermenteras svenska ekologiska gula ärtor till kulinariska läckerheter som till exempel Bärta Burgare, Bärta Helbit alspånsrökt pålägg och Bärta Bitar chili & lime. De kan användas för att göra den perfekta vegoburgaren, som pålägg på mackan eller som proteinrikt tillbehör till salladen. Swedish Temptations drivs av en matpassion, lekfullhet och inte minst en vilja att erbjuda matupplevelser som bra för miljön, klimatet och hälsan.

Företagets hemsida

ICA Sverige

Med cirka 1 300 butiker är ICA Sverige den ledande dagligvaruaktören i Sverige. Verksamheten drivs tillsammans med fria ICA-handlare som äger och driver sin egen butik och möter kunderna genom lokalt anpassade koncept och erbjudanden. Många ICA-handlare bidrar även gärna med lokalt samhällsengagemang. I ICA Sverige ingår utöver dagligvarubutikerna ICA Special som arbetar med inköp och försäljning av non-food samt driver försäljningen av non-food i Maxi ICA Stormarknad. ICA Special driver även partihandel för ICA Kvantum, ICA Supermarket och ICA Nära i Sverige samt levererar produkter till ICAs verksamheter i Baltikum.

Företagets hemsida