Arla Foods

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla tolv mejerier i Sverige som drivs till 100 procent på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Företagets hemsida

Dava Foods (Lantägg)

Dava Foods Sveriges historia går tillbaka till 1982, då grundaren Håkan Andersson etablerade företaget ”Svenska Lantägg” på Hassle-Säby gård utanför Mariestad i Västergötland. Gårdens äggproduktion kompletterades ganska snabbt med ett äggpackeri.

Den första leveransen av äggprodukter skickades från den nybyggda produktionsanläggningen i Skara 1987, där produktionsanläggningen och packeriet idag är förenade. I dag använder man sig av den allra senaste tekniken inom hygienbehandling av ägg. Dava Foods har en stor andel ekologiska och KRAV-certifierade ägg.

Företagets hemsida

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag som ligger i Järna i Sörmland. Där har företaget sin kvarn, bageri samt kafé och butik. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn endast ekologiska produkter som förädlas med försiktighet för att bevara smak och näringsämnen. Råvarorna kommer från gårdar och odlingar som varken använder naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel i odlingen. Det ger friska jordar som i sin tur ger friska och smakrika produkter. I deras sortiment ingår en bredd av olika spannmålsprodukter, däribland mjöl gjort på vete, råg, dinkel och ölandsvete. Dessutom har de ett stort utbud av torkad frukt, gryn, nötter, linser, bönor, matlagningsoljor och mer därtill.

Företagets hemsida

Smakis

Smakis tillverkar ekologiska och KRAV-märkta fruktdrycker som alla produceras i Sverige. Smakis innehåller dubbelt så mycket frukt som sina konkurrenter inom fruktdryck i tetra och har lite eller inget tillsatt socker alls. Dessutom var de först på marknaden med ekologisk och KRAV-märkt fruktdryck. Vidare har Smakis valt att ersätta sina plastsugrör med sugrör som är gjorda av papper. För att ytterligare minska plastanvändningen tog de tidigare i år bort den inplastade “trepacken”. Smakis är med andra ord ett företag som vill ligga i framkant och gör det där extra för göra ett positivt avtryck.

Företagets hemsida

Swedish Temptations (Bärta)

Swedish Temptations, företaget bakom varumärket Bärta, är ett ekologiskt växtbaserat livsmedelsföretag med bas i Karlshamn i Blekinge. I deras produktionskök fermenteras svenska ekologiska gula ärtor till kulinariska läckerheter som till exempel Bärta Burgare, Bärta Helbit alspånsrökt pålägg och Bärta Bitar chili & lime. De kan användas för att göra den perfekta vegoburgaren, som pålägg på mackan eller som proteinrikt tillbehör till salladen. Swedish Temptations drivs av en matpassion, lekfullhet och inte minst en vilja att erbjuda matupplevelser som bra för miljön, klimatet och hälsan.

Företagets hemsida