Recept: Morotskaka för eko-hjältar
17 okt 2023

Morotskakan är en klassiker som man aldrig tröttnar på. Dessutom är den enkel att göra och visst mår man lite bättre av att den innehåller både frukt & grönt, det vill säga äpple och morötter?
EKOLOGISKA INGREDIENSER
Kaksmeten
2 ekologiska morötter,
I love eco
1 msk smör till formen
2 msk ströbröd till formen 1 äpple
3 ägg
3 dl strösocker 1 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat 1 msk kanel
1⁄2 tsk salt
Glasyern
300 g färskost
3 dl florsocker
1 tsk citronsaft
GÖR SÅHÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Riv morötterna fint och äpplet grovt på ett rivjärn. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt morötter, äpple och olja.
3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt i en bunke och vänd ner i äggvispet.
4. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
5. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser till glasyren med elvisp tills det blivit en jämn och fluffig smet. Bred glasyren på kakan.
Foto: ICA Sverige