Grillosten – en svensk tolkning av Halloumi
13 dec 2021

På Falbygden i Västra Götaland grundades Falköpings Mejeri redan 1931. Idag drivs två stycken mejerier: ett i Falköping i Västra Götaland och ett i Grådö i Dalarna. Falköpings Mejeri är bondeägda och drivs som en ekonomisk förening. Utav lantbrukarna som äger Falköpings mejeri och levererar mjölken, är 33 av dem är ekologiska och tillsammans producerar de ekologisk mjölk, grädde och det senaste tillskottet: Grillost.
Visst är vi många som provat Halloumi, men samtidigt längtat efter en svensk ekologisk motsvarighet när grillen eller stekpannan åkt fram. Grillosten finns där för att stilla denna längtan. Halloumi är ett ursprungsskyddat namn och får bara användas om råvaran kommer från Cypern. Tur är då att det finns Grillost från Falköpings Mejeri. Likt Halloumi är Grillosten ordentligt fast och med rejäl sälta. Och nog känns det extra angeläget med tanke på att ost från Cypern, där Halloumin görs, faktiskt fick rött ljus i WWF:s köttguide för 2021. Grillosten då? Jodå, den fick grönt ljus!
Patrick Kunst, marknads- och försäljningschef på Falköpings Mejeri, tror att det handlar om två saker för att få kunden att välja ekologiskt. Dels genom att dagligvarubutikerna ger fysiskt utrymme för de ekologiska alternativen så att kunden snabbt kan identifiera vad som är ekologiskt. Och dels genom att de ekologiska mervärdena lyfts fram på ett sätt som konsumenten både ser och sedan faktiskt förstår. Budskapet måste vara enkelt och tydligt, men samtidigt så pass engagerande att konsumenten inser att den kan göra skillnad. Därför tror Patrick att kampanjer som Känn Lugnet är rätt väg att gå.
Mer om ekologiska ostar i Sverige
I Sverige står standardmjölken för hela 44 procent av den totala försäljningen av ekologiska mejeriprodukter. Osten står däremot bara för 11 procent För de icke-ekologiska mejerivarorna är siffrorna nästan motsatta: där står standardmjölken för 17 procent, medan osten står för 40 procent. Varför det är så går att fundera på, men klart är i alla fall att den ekologiska osten främjar samma mervärden som den ekologiska dricksmjölken gör. Så för att främja biologisk mångfald och kor som får utlopp för sitt naturliga beteende med längre utevistelser, förtjänar den ekologiska osten ett lyft! Ystning kan vara energikrävande, men om osten dessutom är KRAV-märkt så får mejeriet endast använda förnyelsebar el.