• Startsida
  • Ekologiska nyheter
  • Om kampanjen
  • Hjältebutiker
  • Rapporter
  • Vanliga frågor
  • Medfinansiärer

Är ekologisk mat sämre för klimatet?

19 okt 2023

Det sprids många myter om ekologiskt. Ett vanligt, men felaktigt påstående är att ekologiskt jordbruk skulle vara sämre för klimatet. Här reder vi ut begreppen och förklarar varför ekologiskt är ett bättre val på det stora hela.

Matens klimatpåverkan

Ungefär en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser som vi människor orsakar kommer från jordbruket och framför allt från:

  • Lustgas som bildas när man gödslar jorden, det vill säga tillför kväve
  • Metan som bildas i magarna på kor och andra idisslare
  • Koldioxid som frigörs när mark görs om till jordbruksmark och odlas

Många av utmaningarna med jordbrukets klimatpåverkan är gemensamma för ekologisk och konventionell odling. Det ekologiska jordbruket har dock flera fördelar för klimatet. Här presenterar vi tre stycken som det går att läsa mer om i rapporten Lantbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp – som föreningen Ekologiska Lantbrukarna tagit fram på uppdrag av Jordbruksverket.

 

Naturgödsel istället för fossilt konstgödsel 

Ekologisk mat är odlad utan konstgödsel som orsakar utsläpp av växthusgaser vid både framställning och användning. Istället för konstgödsel använder ekologiska lantbrukare djurgödsel och växtrester för att på ett naturligare sätt ge näring till jorden.

Minst 500 000 ton CO2e – så mycket växthusgaser har vi räknat ut att Sverige sparar in varje år genom att ekologiska lantbrukare inte använder konstgödsel.*

 

Ett hållbart kretslopp istället för ensidig odling

Ekologiska lantbrukare jobbar för att skapa ett hållbart kretslopp mellan djur och växter, därför är djurtätheten ofta lägre på ekogårdar. Djurens gödsel används för att på ett naturligare sätt ge näring till jorden som får spannmål, grönsaker och frukter att växa.

 

Mer kol i market – mindre kol i luften

På ekogårdar odlas ofta mycket gräs och baljväxter som både blir mat till djuren och ger näring till jorden. Det gör att koldioxid från luften lagras i marken. På så sätt kan ekobönder – och du som väljer eko – göra en insats för klimatet!

 

*Beräkningen redovisas i rapporten Lantbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp.

Foto: Framtidens Frukt


Föregående
Nästa

“Handla ekologiskt – tillsammans händer det” är ett treårigt projekt som på nya kreativa sätt sprider kunskap om vad du får och bidrar till när du väljer ekologiskt. Bakom satsningen står Organic Sweden och de ekologiska branschorganisationerna Pro Luomo i Finland, Bionext i Nederländerna och BioForum i Belgien. Projektet finansieras till merparten av EU.

För vägledning kring balanserad och hälsosam kost, se Livsmedelsverkets kostråd på www.livsmedelsverket.se

European Union

Kampanj som finansieras med stöd av Europeiska Unionen.

EU stödjer kampanjer som främjar respekt för miljön. Upphovsmannen ansvarar själv för innehållet i denna kampanj. Europeiska kommissionen ansvarar inte för hur den utannonserade eller offentliggjorda informationen kan komma att användas.