
En ekologisk uppstickare som tar ärtan till nya höjder
Bakom uppstickaren Bärta står grundaren Pia Qvarnström som drivs av en stark vilja att erbjuda matupplevelser som är bra för miljön, klimatet och hälsan. Vi fick tillfälle att träffa Pia och prata om det fantastiska med svenska ekologiska gula ärtor – huvudråvaran bakom deras produkter.
Artikel publicerad: 05 december 2022
Era produkter består i huvudsak av svenska ekologiska gula ärter – en råvara som inte direkt varit i rampljuset på sistone. Varför tror du att det varit så? Och hur får vi fler att förstå att gula ärtor och andra baljväxter inte bara är hälsosamma utan även bra för klimatet?
Jag tror att de gula ärtorna ses lite som en tråkig stapelvara som bara kan användas till ärtsoppa och det är ju inte så konstigt, för det är väl ungefär så det varit de senaste 50 åren. Att ärtor och andra baljväxter är bra för klimatet tror jag faktiskt att de flesta redan vet. Utmaningen är nog snarare hur man ska få in ärtan på menyn på andra dagar än torsdagar. Det är där Bärta kommer in och gör något helt nytt av ärtan så att den kan ätas varje dag, flera gånger om dagen. Hos mig är det ärta morgon, middag och kväll.
Vad får man som konsument när man väljer produkter som är både växtbaserade och ekologiska?
Då får man det bästa av två världar när det gäller hållbarhet, mycket låg klimatpåverkan och man gynnar en långsiktigt hållbar produktion som även är bra för den biologiska mångfaldden. Är man dessutom lite rädd för att få i sig konstiga tillsatser kan man känna sig trygg eftersom det ekologiska regelverket ställer högre krav på det området.

Ni är ett litet företag med unika produkter som många konsumenter kanske inte mött tidigare i butik. Hur tänker du kring att få fler att välja en innovation som Bärta?
Det är ett långsiktigt arbete som handlar om att utbilda, inspirera och informera. Många blir väldigt osäkra när det handlar om tillagning och rätter. Det kan nog upplevas som att man måste lära sig laga mat på nytt och då är det viktigt att vi är där och håller dem i handen, oavsett om det handlar om snabb vardagsmat eller fest. Sen är det viktigt att det växtbaserade, så att säga, dyker upp längs vägen i butiken. Många vill kanske prova något nytt men letar inte själva upp det. Det blir vi som får hitta dem som är intresserade men som inte själva har tagit sig tid att leta upp oss.
I tider av stigande matpriser är det många som har svårt att få sin matbudget att gå ihop. Har du några tips på hur man som konsument kan tänka för att handla hållbart och prisvärt på samma gång?
Ekologiska frysta grönsaker tycker jag är perfekta. De håller länge, man tar bara fram så mycket man behöver och det blir inget svinn. Sama sak med ekologisk kål (röd, vit, svart, grön) och rotfrukter som är billiga och nyttiga grönsaker med mycket låg klimatpåverkan. Köper du torkade böner och ärtor och blötlägger och kokar själv, gärna i tryckkokare, kan du få en mycket låg matbudget och ändå äta helt ekologiskt och växtbaserat. Sen kan du piffa till det med det lilla extra, som till exempel Bärta, för vardagslyx och variation i menyn.
Två recepttips från Pia:
Foto: Bärta / Swedish Temptations